Rasinfo Komondors

KomondorBeschrijving

De Komondor is een gespierde waakhond met een enorme botstructuur. Het hoofd is groot en de snuit is relatief kort en donker.De amandelvormige ogen zijn donker bruin en van middelmatige grootte. Oren zijn een langgerekte driehoek in vorm met een iets afgeronde punt, opgaand in de de rest van de vacht. De staart is lang genoeg om de hakken te bereiken. De tanden ontmoeten elkaar in een schaar of tanggebit. Zijn lichaam is volledig bedekt met een buitengewone vilt en draadgebonden altijd witte vacht, die erg lang kan worden. Deze dikke, ruig, witte vacht helpt de hond zowel tegen alle weersomstandigheden alsook het vee te beschermen tegen eventuele beren en wolven. De bovenvacht gecombineert met de ondervacht vormen lange koorden die naast elkaar hangen. Het kan wel drie tot vier jaar duren voor de koorden de gewenste lengte bereiken.

Karakter.

De Komondor is zeer eerlijk en recht door zee. Hij valt dan ook altijd frontaal aan; nimmer van achteren. Typisch voor dit ras is dat hij bij het gevecht, opgericht staand op de achterbenen, zijn zeer machtig geschapen voorbenen gebruikt. De Komondor legt zijn tegenstander gewoon neer. Ondanks zijn grootte en gewicht is hij extreem snel en elastisch. Hij verstaat zonder moeite de kunst om in volle vaart via een sprong in de lucht 180 graden te draaien! En dat terwijl sommige honden van 5-6 jaar oud toch een gewicht kunnen hebben van rond de 80 kilo! Overigens, van dat gewicht is op die leeftijd pakweg 20 kg vacht. Dit vormt dan ook een echt pantser, waardoor de Komondor tegen vijanden vrijwel volledig wordt beschermd. Zo lomp als een pup kan zijn, omdat hij zijn kracht en gewicht nog niet kent, zo voorzichtig is een volwassen Komondor. Hij is bij uitstek een kindervriend en werd dan ook veelvuldig voor kinderbewaking, als babysit gebruikt. Waarschijnlijk het meest waardevolle van de Komondor, ten opzichte van soortgelijke rassen, is zijn vermogen om goed van kwaad te onderscheiden. Hij voelt heel goed aan of een vreemde met goede of slechte bedoelingen zijn baas of zijn te verdedigen territorium nadert.

Temperament.

De Komondor kan een goede familiehond worden als de eigenaar weet hoe je een natuurlijke, stevige gezag over de hond kan hebben, hij moet goed worden gesocialiseerd, goed opgeleid, en worden opgegroeid met kinderen vanaf het begin. Maar ze zijn niet aanbevolen voor de meeste gezinnen. Komondors zijn serieus werkende beschermhonden, gefokt om hun beschermende natuur, vertrouwen. De volwassen Komondor is opgewassen tegen een aanval van wolven en beren. Omdat dit ras is gefokt om zelfstandig te werken hebben ze een hoog niveau van dominantie. Mede door dit feit zijn ze zeer terughoudend tegenover vreemden op hun territorium. Dit ras moet grondig worden gesocialiseerd met mensen en andere honden bij voorkeur op een vroege leeftijd. Krachtig leiderschap met duidelijke commando’s die ze moeten volgen en een gehoorzaamheid opleiding door een ervaren eigenaar, omdat ze zeer eigenzinnig kunnen zijn en daardoor sterker dan de gemiddelde mens om hen heen. Slim, maar verveel zich snel, trouw aan en respect van hun meester, maar woest tegen de bedreigingen van hun eigendommen. De doelstelling van een opleiding is dat deze hond een roedelleider status krijgt. Het is een natuurlijk instinct voor een hond te leven in een roedel. Als wij mensen leven met honden, worden we lid van de roedel. De gehele roedel heeft samen één leider. De lijnen zijn duidelijk gedefinieerd en worden regels gesteld. Omdat een hond zijn ongenoegen communiceert met grommen en bijten. Alle mensen moeten  hoger in de volgorde staan dan de hond. De mens moet de beslissingen maken, niet de honden. Dat is de enige manier om uw relatie met uw hond tot een compleet succes te maken. Als deze relatie niet aanwezig is kan de Komendor agressief worden met zowel honden en mensen in hetzelfde huis en neemt de leiding in het huis over. Mensen moeten de leider in het huis, niet de hond. Puppies moeten vooral in het begin door veel vreemden aangehaald worden. Eigenaren moeten nooit speels bijten en tegen iemand opspringen toestaan.

Lengte, Gewicht

Hoogte:  reu 80 cm, minimaal 70 cm, teef 70 cm, minimaal 65 cm. Er geldt geen maximale maat.
Gewicht: 65 kilo of meer of minder. Een reu is in de regel groter en zwaarder dan een teef.

Gezondheidsproblemen

Zij zijn gevoelig voor heupdysplasie, maagkanteling en huidproblemen.

Levensomstandigheden

Deze hond doet het best in een schone landelijke omgeving waar hij zich goed kan bewegen. Ze doen goed in de meeste klimaten, en kunnen maanden buiten leven in alle weersomstandigheden. Het is mogelijk om het ras te houden in een stedelijke omgeving, hoewel het platteland meer naar haar zin is. Als ze niet actief kunnen zijn als een kudde bewaker, moeten ze dagelijkse een lange en stevige wandeling hebben. Deze hond kan erg lui zijn en zal veel slapen en rusten.

Levensverwachting

10-12 jaar of langer.

Verzorging

Hun haar mag nooit worden geborsteld of gekamd. Het is verdeeld in snoeren. Behoeft niet vaak gewassen te worden en het duurt dagen voordat hij helemaal weer droog is.

Oorsprong

De Komondor is een afstammeling van de Tibetaanse honden. Sommigen denken dat de Komondor een duizend jaar geleden in Hongarije kwam door nomadische Magyaren die hun grote kuddes beschermden. Echter, nieuwere studies tonen aan dat zij samen kwamen met de Kumanen. De naam, “Komondor”, kwam uit de naam, Koman-Dor, betekenis van de hond Kumanen. Komondor resten zijn gevonden in Cuman graven. De oudste schriftelijke vermelding is uit de 16e eeuw. De verspreiding van het ras over de rest van de wereld begon in 1920 toen ze begonnen te concurreren op hondenshows. De huidige Komondor Hongarije, leeft vele maanden buiten in alle weersomstandigheden, voor de bescherming van de kuddes, dit zonder menselijke hulp. Het ras werd erkend door de AKC in 1937.

Groep

Flock Guard, AKC Werken

Erkenning

CKC, FCI, AKC, UKC, KCGB, CKC, NKC, NZKC, ANKC, Apri, ACR, DRA.

CKC = Continental Kennel Club,
FCI = Federation Cynologique Internationale
AKC = American Kennel Club
UKC = United Kennel Club
KCGB = Kennel Club van Groot-Brittannië
CKC = Canadese Kennel Club
NKC = National Kennel Club
NZKC = Nieuw-Zeeland Kennel Club
ANKC = Australian National Kennel Club
Apri = American Pet griffie Inc
ACR = American Canine Registry
DRA = Dog Registry of America, Inc

De AKC Standaard is de standaard van de perfecte Komondor die wordt gebruikt in de show ring in de Verenigde Staten.

De vroege geschiedenis van de Komondor.

Om de essentie te begrijpen van elke hondenras, moeten we meer weten over de mensen die dit ras ontwikkeld hebben en het doel waarvoor het was bestemd. Om meer te weten van de Komondor, moeten we ons verhaal beginnen met de grote migraties die plaatsvonden bijna duizend jaar geleden. In 895, kwamen de Magyar stammen onder leiding van koning Árpád aan in het Karpatenbekken, het gebied dat historisch gezien het Koninkrijk van Hongarije werd. Historisch Hongarije was ongeveer drie keer groter dan het huidige Hongarije. Een groot deel van het grondgebied van Hongarije kreeg in 1920 haar buurlanden door het Verdrag van Trianon, dat was opgelegd aan de voormalige Oostenrijks-Hongaarse Rijk door de zegevierende geallieerde mogendheden na de Eerste Wereldoorlog.

Het is bekend dat de Magyaren ergens uit het Oosten kwamen, maar het oorspronkelijke vaderland van de Magyaren is niet bekend. Er zijn enkele pogingen geweest om een verbinding tussen de Magyaren en de Sumeriërs op basis van onder andere , bepaalde taalkundige overeenkomsten te maken. Deze theorie is niet geaccepteerd door de mainstream taalkundigen, historici en archeologen. Een paar taalkundige overeenkomsten alleen voorzien , op zijn best zwak ( en mogelijk misleidende ) niet het bewijs voor een verband tussen twee groepen. Bijvoorbeeld, we konden het grote aantal Engelse woorden in het gebruik van het moderne Frans, concluderen dat Frankrijk oorspronkelijk werd beslecht door Engels sprekende Amerikanen, deze conclusie is duidelijk verkeerd. De Hongaarse taal behoort tot de Fins-Oegrische familie van talen ( Fins, Turks en de Mongoolse zijn ook Fins-Oegrische talen), die los van de Indo- Europese talen, de familie waartoe de meeste Europese talen , waaronder Engels, behoren.

Het verhaal van de Komondor zou vrij eenvoudig zijn als de Komondor de hond van de Magyaren was, maar de recente archeologische gegevens blijkt dat de Komondor, in feite, de hond van de Kumanen was, (of Komans , van licht geel of spierwit). Dit waren Turkssprekende mensen die oorspronkelijk in de buurt van de oostelijke bocht van de Gele Rivier woonden in wat nu China is. De Hongaarse naam voor de Kumanen is Kuns , genomen uit de naam van de Cuman etnische groep . De taal van de Kumanen is bekend, Kipchak-Turks, die niet moet worden verward met het Ottomaanse Turks gesproken in Turkije .

Aan het einde van de tiende eeuw , dwong de Mongoolse expansie de Kumanen westwaarts te trekken en uit hun voorouderlijk geboorteland te vertrekken. In de elfde eeuw, de Kumanen waren geëmigreerd naar het westen tot de Oeral en de benedenloop van de Donau en hadden ruzie met de Russische vorstendommen. In de 12e eeuw beheersten de Cuman stammen een groot gebied , en zou misschien hun grondgebied zijn blijven groeien, maar door de Mongoolse expansie in het begin van de dertiende eeuw, kwamen de Mongolen rechtstreeks in conflict met de Kumanen. In de 13e eeuw kwamen de Kumanen op de vlucht voor de Mongolen bij de grens van Hongarije. In 1239, vroeg de leider van de Kumanen, Koten Khan, koning Bela IV van Hongarije voor asiel, en de Kumanen mochten zich vestigen in de centrum van Hongarije.

In 1241 waren de Mongolen klaar om Hongarije binnen te vallen, en de Kumanen in Hongarije werden verdacht spionnen te zijn voor de Mongolen. Ondanks het feit dat Koten Khan en zijn familie onder de directe bescherming van koning Bela vielen, werden ze afgeslacht door Duitse en Hongaarse soldaten. De Kumanen die, als ruiters waren gewapend tegen de Mongoolse invasie, besloten om Hongarije te verlaten en vluchtten zuidwaarts , verwoestten onderweg het platteland als wraak voor de moord op hun leiders. Om niet gevangen genomen te worden door de Mongolen die Oost-Hongarije in 1241 en 1242 waren binnengekomen door West-Hongarije. werd koning Bela gedwongen te vluchten. Alleen de dood van de Grote Khan, Ögedei, werden de  Mongolen genoodzaakt om te vertrekken zodat hun leiders aanwezig konden zijn bij de verkiezing van de nieuwe chief Khan. Na de Mongoolse terugtrekking, heeft Koning Bela er alles aan gedaan om zijn verdediging van zijn land te versterken. In 1246, deed hij een oproep aan de Kumanen, die waren gelegerd op de benedenloop van de Donau op de vlakte in Bulgarije, om terug te keren naar Hongarije. Gehoord het nieuws dat de Mongolen bereid waren hun campagne te hervatten tegen het Westen, arrangeerde koning Bela het huwelijk van zijn oudste zoon, Stephan V met de dochter van de Cuman Khan, die Elisabeth gedoopt was. Na het huwelijk, zwoeren de Kumanen trouw aan de Hongaarse kroon. De Kumanen keerden terug naar Hongarije en mochten zich vestigen in het centrum van het land op kroonlanden en land dat was stopgezet wegens de Mongoolse invasie. Het woord “Kun” komt nog steeds veel voor in Hongaarse plaatsnamen in Midden-Hongarije. Bij opgravingen van Cuman begraafplaatsen in Hongarije werden in veel graven de resten van honden ( en paarden) gevonden. De hond blijkt volgens Horvath [Horvath 89] te zijn geïdentificeerd als Komondor skeletten. Sterker nog, volgens Horvath, blijkt de Cumanian oorsprong van de Komondor duidelijk uit de naam, Koman-Dor, dat wil zeggen, de hond van Kumanen.

De Kumanen gemigreerd via Zuid-Rusland, en in dat gebied vinden we vandaag de dag de Zuid-Russische Sheepdog (of Owtscharka , dat is Russisch voor herdershond ), een hond die waarschijnlijk een familielid is van de Komondor. Meer naar het zuiden en westen van Hongarije, in de bergen, vinden we een andere hond dat waarschijnlijk een familielid is van de Komondor, de Bergamasco. De Bergamasco heeft ook een vacht met snoeren , maar is niet wit. De Bergamasco van vandaag wordt meer  gevonden in de Zuid-Italiaanse Alpen. We kunnen speculeren dat er contact was tussen deze regio en de Kumanen, maar het bewijs zal verder archeologisch bewezen moeten worden.

De oorsprong van de Cumanian Komondor helpt om uit te leggen in plaats van te puzzelen hoe een klein land als Hongarije twee verschillende rassen van honden, de Komondor en de Kuvasz, van vergelijkbare grootte en functie gescheiden kon houden en hoe werden de twee rassen gescheiden beheerd door de eeuwen heen? Het antwoord is dat de Komondor de hond van de Kumanen en de Kuvasz de hond van de Magyaren was. Uit de vroege geschiedenis van Hongarije blijkt, deze twee volkeren woonden in afzonderlijke gebieden in Hongarije, en als gevolg gingen ze niet heel veel met elkaar om. Inderdaad, de Hongaarse koning Matthias werd verondersteld een aantal kuvaszes ten allen tijde als bewakers te hebben gehouden. De volkeren mengden niet met elkaar, zo ook niet hun honden. Uiteindelijk bleek er ook enig verschil in de functie, zoals de Komondor verbleef in de eerste plaats in de landelijke gebieden om het vee te bewaken, terwijl de Kuvasz steeds meer in de stad als waakhond werd gehouden.

Referentie: van de geschiedenis gedeelte:    Horváth, András Pálóczi, Pechenegs, Cumans, Iasians, Steppe peoples in medieval Hungary, Corvina Kiado, 1989.

Een leuk filmpje over de komondor van DOGS101

 

Onze beestjes