Rasinfo Puli’s

PuliAlgemeen

De Puli is met een schofthoogte van ongeveer 38-43 cm een kleine tot middelgrote Hongaarse herdershond . Dit ras is een van de oudste hondenrassen in het algemeen. Afbeeldingen en amuletten van op puli lijkende  honden werden gevonden bij opgravingen in het oude Mesopotamië ( het huidige Irak) .
De vondsten , meestal grafschriften werden gedateerd op 4000 jaar voor Christus. Zij bewijzen dat de Puli toen op dat moment al gebruikt werd als een herdershond om de schapen en runderen kuddes te hoeden. In de tijd van de grote migratie kwam de Puli met de kuddes naar Hongarije. Daar leerden ze heel snel de robuuste gezondheid en hun enorme flexibiliteit van deze prachtige wezens te waarderen. Onder de herders werd de Puli zeer geliefd. In de ogen van de toenmalige herders was de Puli meer dan zomaar een hond . Het is schriftelijk aangetoond dat een herder bijna zijn hele jaarsalaris uitgegeven had voor een goede Puli.
Aan de herders hebben wij te danken dat onvervalste wezen en de uiterst robuuste lichaamsbouw bewaard zijn gebleven tot vandaag de dag. Na de wereldoorlogen werden ook mensen die geen herders waren steeds meer geïnteresserd in dit ras en  veroverde de harten van de Puli hondenliefhebbers, met name die van kinderen. Vandaag de dag wordt de Puli hoofdzakelijk gehouden als familiehond en als zodanig gefokt, maar is bij herders nog steeds een gewaardeerde herdershond, want zonder veel training kan hij worden gebruikt om de kudde te bewaken.

In het gezin is de Puli een vrolijke, dol op kinderen en aanhankelijke metgezel, altijd bezorgd over het welzijn van zijn twee-benige “kudde”. Ze bewaakt ze net als huis en erf heel voorzichtig. De Puli is een goeie renner en heeft veel plezier in het spelen om te spelen en wandelen. Hij is ook goed te houden in de stad, we moeten hem genoeg beweging geven. Hij is erg flexibel, maar is vooral op en top een hond.

De Puli werd vroeger in Hongarije in alle kleuren gefokt, het ras werd later beperkt tot de kleur zwart. Nadat ook de witte Puli weer werd toegelaten, heeft de Internationale Federatie (FCI) op verzoek van herkomstland Hongarije jaren later meerdere kleuren toegestaan. Dit resulteerde in de de kleuren zwart, zwart met geringe stroken bruine en grijze nuances, Maskovako met een duidelijk zwart masker en de kleur wit.

De kenmerkende vacht van de Puli is in verschillende variaties. geliefd is de rasta beharing waarbij de dode haren samenklitten met de levend haren en zo rasta’s vormen. Men kan de puli ook scheren, waarbij het meer op een poedel zal lijken.

De verzorging van de vacht is gemakkelijker dan men denkt als men kijkt naar het uiterlijk van het ras. De Puli mag nooit worden geborsteld. Na de verliezen van de welpenharen van de pup beginnen zich al te eerste kliiten te vormen en door regelmatig deze uit elkaar te scheuren met de vingers vormen zich de eerste rasta’s. Is het eenmaal goed gescheurd dan is alleen af en toe nascheuren voldoende.

Het voordeel van de Puli vacht is dat hij de hond, zodra hij zijn welpen vacht kwijt is geen haar meer verliest. De af en toe uitgevallen rasta’s zijn gemakkelijk op te ruimen.

Als u een zeer robuuste en originele kindvriendelijke en opgewekte hond wilt, dan is de Puli de perfecte hond voor u. Je begeeft je dan in de rij van beroemde Puli bezitters zoals Heinz Rühman met zijn zwarte Arpad en Thomas Gottschalk met zijn witte puli. Je kunt het ook eens zijn met de Hongaren die zeggen: Een Puli is geen hond, een Puli is een Puli.

Is de Puli lief voor kinderen?

De Puli is zeer lief voor kinderen. Fokkers van de Duitse Puli club e. V. hebben in hun jarenlang fokprogramma en hun contact met de puppy kopers uitgesproken goeie ervaringen met de combinatie van kind en Puli. Voorwaarde is wel dat de pup opgroeit in familieband. De snel groeiende Puli beseft al snel dat het kind bijzonder kwetsbaar is. Hij zal hoeden en waken over het kind en met hem spelen en veel grofheden vergeven.

Wat eet een Puli ?

Wat betreft de samenstelling van voeding voor honden zijn er verscheidene uiteenlopende meningen. Veel fokkers uiterst positief over het voeren van vers vlees (rund- pens , kopvlees rundvlees ) , gemengd met granen en mineralen. Bevestigd wordt deze stelling door de Duits-Israëlische vereniging van dierenartsen. Voor de ziektes van honden in de laatste 20 jaar van de huid, gewrichten en botten wordt in de eerste plaats de schuld aan de industrieel geproduceerd voedsel gegeven. Jaar in, jaar uit worden producten op de markt gebracht die overladen zijn met met nutriënten en schadelijke kleur en smaakstoffen. Dit tast niet alleen het bot, maar leidt ook tot onherstelbare schade aan de darmen en urinewegen van honden . Een volwassen Puli heeft ongeveer een 250 gram vlees plus aanvullingen nodig per dag. Bij een opgroeiende Puli in het eerste jaar is ongeveer anderhalf meer voedsel nodig dan een volwassen hond.

Hoe oud wordt een Puli ?

De levensverwachting van de Puli , zoals met alle kleine honden is relatief hoog. 14-16 jaar is heel normaal, zelfs hoor je af en toe van 18 jaar en ouder.

Welke zorg heeft een Puli nodig ?

Bij de verzorging van de door de natuur gevormde rasta’s moet men alles vergeten wat men ooit gehoord heeft over de verzorging van de vacht van honden. De vacht van de Puli wordt in eerste instantie alleen onderhouden met de handen en later als het dier wat ouder is een schaar. Tot de leeftijd van ongeveer 10 maanden is het enige onderhoud het grondig masseren en met de vingers friemelen van de huid. Hier kan men reeds de haarpunten tussen duim en wijsvinger met beide handen uit elkaar halen. In de puberteit begint het haar van de Puli al wat rasta’s te vormen. Tegelijkertijd begint het haar steeds meer te klitten. Het is nu zaak om de rasta’s uit elkaar te scheuren en bij te houden.Na deze tijd is af en toe scheuren van de rasta’s voldoende.
Wassen van een Puli is alleen nodig wanneer hij in de ontlasting rolde of iets dergelijks, of smerig is voor zijn achterwerk. Anders wordt het overgelaten aan de visuele waarneming van de eigenaar. Normaal, hydraterende shampoo is voldoende om de verontreiniging veroorzaakt door modder of aarde schoon te maken. Voor reuen is het raadzaam af en toe de haren op zijn buik en bij zíjn geslachtdelen kort te knippen .
Een volwassen Puli verliest geen haar.  De oorschelpen moeten zoals bij elke hond regelmatig worden gecontroleerd en indien nodig gereinigd worden . In het geval van zware haren in de oren , is het raadzaam dit eruit te plukken.

Welke vereisten worden er aan een Puli gesteld ?

De Puli vereist nauwe contacten met zijn familie, als vervanger voor zijn kudde. Het is niet een kennel hond, wat niet betekent dat hij niet buiten verblijven kan. Als men geen ruime tuin heeft, moet je bereid zijn om meerdere malen per dag met hem op een fikse wandeling te maken. Heeft u een of meer honden , dan is de overgang en wennen van uw Puli gemakkelijker en snel optreden als de hoeder van de roedel.

Hoe duur is een Puli ?

De prijs voor een puli puppy met een stamboom is ongeveer hetzelfde als een willekeurige ander rashond met papieren. Afgeraden wordt om een pup ver ver onder de prijs en zonder papieren te kopen. Het kost namelijk wel iets om de puli pups in de eerste weken te verzorgen en zeker veel tijd. Als je een pup koopt zul je misschien wel zeggen dat je er geen stamboom papieren bij hoeft. Maar de stamboom van een fokker onderscheidt zich van de andere fokkers. Er wordt getoetst aan de voorwaarden van de moeder puli. Minimale en maximale leeftijd om pups te krijgen en het maximaal aantal keren dat zij een nestje mogen krijgen. Het registreren van de pups. Het rontgen van de heupen van de beide ouders en het testen op oogafwijkingen. Het is al vaak de moeite waard geweest om te wachten op een pup uit een bepaalde dekking .

 

De geschiedenis van de Puli

Kleitabletten, waarvan de leeftijd wordt geschat op ongeveer 7000-8000 jaar,  komt reeds een Puli voor zoals we die vandaag de dag kennen. In de recente literatuur werd de puli voor het eerst genoemd in 1751 als “de Hongaarse waterhond.” In het 1901 boek “Animal World” beschrijft L. Mehely een herdershond, die dicht in de buurt komt van de Puli.

Grootste aandeel in de instandhouding van het ras waren toen de herders, die een jaarinkomen over hadden voor een goeie puli. Grootste waarde werd gehecht aan gehoorzaamheid en goede herders eigenschappen. Een Puli die niet aan de hoge eisen van de herder voldeed werd vrijgelaten. Een Puli is iets speciaals. Deze harde selectie heeft bijgedragen dat de Puli nog steeds wordt beschouwd als een van de beste herdershonden.
Het georganiseerd fokken van het ras begon aan het begin van de 20e Eeuw, maar het duurde een lange tijd dat de herders van het nut viel te overtuigen. Alleen wanneer aantrekkelijke prijzen zoals laarzen, kleding en andere nuttige dingen werden aangeboden, bezochten ze met hun honden steeds meer de shows.

Voor de Eerste Wereldoorlog zette zich Dr Emil Raitsaits van de veterinaire universiteit in Hongarije hevig in voor dit ras, Hij trok het hele land door voor een nieuw op te richten puli stamboek. Zijn assistent Adolf Lendl zette in de Budapest Zoo een aparte fokprogramma op Hongaarse herdershonden en leidde onder de kennelnaam “Allatkerti” (Zoo) met een fokprogramma. Deze afdeling is vandaag de dag nog in de dierentuin van Boedapest. Dr Raitsaits richtte een vereniging op voor het fokken van de Hongaarse herdershonden.

Door de Hongaarse territoriale verliezen na de eerste Wereldoorlog in Tsjecho-Slowakije, Roemenië, Rusland en Joegoslavië gingen veel Pulis samen met hun kuddes voor Hongarije verloren. In 1924 richtte Dr Raitsaits op zijn beurt opnieuw een club om het fokken van Hongaarse Herdershonden te organiseren. Met de steun van de overheid, slaagde hij erin om de Puli’s beter bekend te maken. Meer en meer verhuisde de herdershond ook naar de stad.

Om de volgzaamheid van Pulis ook voor de politie te gebruiken, fokte men honden die ongeveer 50 cm groot waren. In 1933 won een Hongaarse Puli een eerste plaats op een internationale politie-hond wedstrijd voor de duitse Herders, Boxers en Dobermans.

Om de inmiddels toegenomen omvang van ras in aanmerking te nemen, gaf men in 1935 een nieuwe standaard uit. In deze, de grootte aanduidingen Grote of Polizeipuli (meer dan 50 cm waren), Puli Medium (40-49 cm) tot kleine Puli (30-39 cm) en Toy-Puli (minder dan 30 cm) te vinden. Deze regeling bracht echter geen verbetering voor het ras en men wou dit gauw weer terug draaien.

Dit werd echter verhinderd door de tweede Wereldoorlog die de zwaarste tijd was tijd voor Puli-fokkerij in Hongarije. De Duitse en later ook de Russische soldaten schoten honderden waakzame Pulis neer die het huis en erf wilden verdedigen. De hongersnood en gebrek aan medicijnen, deed de rest, de Puli ras werd aan het eind.

Ilona Orlay, de voormalige assistent van Dr Raitsaitsging trok met een handkar door brandend Budapest om de documenten uit het kantoor van het Hongaarse fok vereniging te in veiligheid te brengen. Deze bleken dan later ook heel waardevol te zijn voor het verder fokken van de Hongaarse Herdershond.

Pas in maart 1948 werd met een kleine honden show de eerste voorzichtige poging gedaan om een overzicht te krijgen van de resterende fokdieren. Vanaf 1950 gingen het met de gemeenschappelijke hondenras in Hongarije weer omhoog, maar nog steeds beperkt tot de revolutie van 1956. Toen konden ook weer honden geëxporteerd worden naar het buitenland wat het fokken een positieve impuls gaf. Echter zagen zich ook handelaren kans om zo aan het grote geld te komen. In 1960 werd uiteindelijk de lang verwachte aanpassing van de norm doorgevoerd.

Nu bereikt de Hongaarse Puli weer de verspreiding, die hij vóór de tweede Wereldoorlog had. Dat herders hun puli’s nu bij georganiseerde fokkers halen is veel lof voor hun werk.. Ten slotte waren en zijn het nog steeds de herders die op kwaliteit letten. In de Bondsrepubliek en Nederland zijn niet veel Puli’s. De weinige fokkers moeten verre reizen maken om een passende partner voor hun hond te vinden. Toch kan onze Puli’s goed concurreren met de Hongaarse Puli’s.

 

De Puli en kunst  

De opstand van Hongarije tijdens de “Koude Oorlog” De hedendaagse schilderkunst is te zien in een Amerikaans museum . Het toont de toenmalige president Nixon , de Hongaarse vrijheidsstrijder en natuurlijk een Puli !
Ook op de postzegels maakt de Puli een goede indruk als nationale hond van Hongarije!
Op deze postzegel is te zien dat de Puli zeer geschikt is om vee te bewaken.
En zelfs in Mongolië wordt de Puli zeer gewaardeerd

Een leuk filmpje over de Puli van DOGS101

Onze beestjes